Angyalok és démonok – nőgyűlölet a Victoria’s Secretnél

A Victoria’s Secret éves divatbemutatóját közel két évtized után, néhány éve megszüntették a TV csatornákon közvetíteni. A vállalatnál széles körben elterjedt a zaklatás az alkalmazottak és a modellek körében.

A Victoria’s Secret nők millióinak határozta meg a nőiességet. A márka katalógusa és divatbemutatói nagy népszerűségnek örvendtek. A modellek számára pedig a ‘Victoria’s Secret Angyal’ cím megszerzése szinte garantálta a nemzetközi hírnevet.

A cégen belül azonban két befolyásos férfi irányította a nőgyűlölet és a zaklatás berögzült kultúráját.

Ed Razekra, a Victoria’s Secret anyavállalatának, az L Brandsnek az egyik vezetőjére többször is panaszt tettek a nem megfelelő viselkedése miatt. Razek több modellt is próbált megcsókolni, néhányat magánvacsorára invitált, és volt, akiket arra kért, hogy üljenek az ölébe. Egyiküknek még a fehérneműje alá is benyúlt a 2018-as Victoria’s Secret divatbemutató előtt.

A vezetők elmondása szerint figyelmeztették Les Wexnert, az L Brands milliárdos alapítóját és vezérigazgatóját helyettesének viselkedéséről. Néhány nő, aki panaszt tett, megtorlással nézett szembe. Az egyik modell, Andi Muise azt nyilatkozta, hogy a Victoria’s Secret nem alkalmazta többé a divatbemutatóin, miután visszautasította Razek közeledését. Muise két évig viselte az áhított angyalszárnyakat a Victoria’s Secret show-ján, majd miután a 19 éves lány visszautasította Razekot, nem sokkal később megtudta, hogy a Victoria’s Secret négy év után először nem választotta őt a 2008-as divatbemutatóra.

 

 

Razekot Wexner helyettesének tekintették, és a jelenlegi és korábbi alkalmazottak szerint sokuknak az volt a benyomása, hogy legyőzhetetlen. Több alkalommal hallották, hogy maga Wexner is lealacsonyította a nőket.

Razeknak nagy szerepe volt a márka szupermodelljeinek kiválasztásában, valamint a cég tévéreklámjainak megalkotásában. Legnagyobb öröksége azonban az általában novemberben megrendezésre kerülő éves divatbemutató volt, amely globális kulturális jelenséggé vált.

Razek gyakran emlékeztette a modelleket arra, hogy a karrierjük az ő kezében van.

A szépséget és a szexualitást meghatározó társadalmi normák évek óta változnak, és egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a különböző testalkatok, bőrszínek és nemi identitások. A Victoria’s Secret viszont ezzel nem tartott lépést. Egyes reklámkampányai például inkább tűntek a férfiak sztereotip fantáziájának, minthogy reálisan tükröznék a nők vágyait.

Jelenlegi és korábbi vezetők nyilatkoztak interjúkban arról, hogy amikor megpróbálták a cég „pornós” imidzsét eltávolítani, visszautasították őket. Többen azt mondták, hogy elüldözték őket a cégtől.

A Victoria’s Secret anakronisztikus marketingjével kapcsolatos kritikák 2018-ban terjedtek el, amikor Razek kifejezte, hogy nem érdekli a plus size és transzszexuális modellek szerepeltetése a divatbemutatón.

Nyilvánosságra került Wexner Jeffrey Epsteinhez fűződő kapcsolata is. Epstein, aki Wexner vagyonát kezelte, számos fiatal nőt úgy csábított el 1995 és 2006 között, hogy több alkalommal is azt mondta a feltörekvő modelleknek, a Victoria’s Secretnek dolgozik, és segíthet nekik munkát találni. Meghívta őket meghallgatásokra, amelyek közül legalább kettő úgy végződött, hogy Epstein bántalmazta az adott modellt – a nők és a bírósági iratok szerint.

Wexner azt állítja, hogy Epsteinel 2007 körül váltak el útjaik, egy évvel azután, hogy a floridai ügyészség szexuális bűncselekmény miatt vádat emelt ellene. Majd amikor Epsteint megvádolták szexkereskedelemmel, a Victoria’s Secretnél az üzleti problémák nyilvános válsággá eszkalálódtak.

Wexner ritkán tartózkodott New Yorkban, ahol a divatbemutató személyzetének nagy része dolgozott, így az alkalmazottaknak az volt a benyomása, hogy Razek az ő helyettese. Razek fitogtatta ezt a hatalmat, Wexner nevére hivatkozva, hogy elérje az akaratát.

Egy alkalmazott panaszt tett a humánerőforrás-osztályon Razek viselkedése miatt. Bemutatott a HR-nek egy dokumentumot, amiben több mint egy tucat állítás szerepelt Razekkal kapcsolatban, beleértve a megalázó megjegyzéseit és a nők nem megfelelő megérintését.

Nem sokkal azután, hogy Razek elhagyta a céget, Monica Mitro, a Victoria’s Secret egyik vezető PR-menedzsere zaklatási panaszt nyújtott be ellene az L Brands igazgatótanácsának egy korábbi tagjánál. A nő elmondta kollégáinak, hogy azért fordult a volt igazgatóhoz, mert nem bízott a HR-osztályban.

Alyssa Miller, korábbi Victoria’s Secret modell úgy jellemezte Razekot, mint aki toxikus maszkulinitást sugároz.

 

Forrás: ITT